2013.10.27

Plan-It Commander

Wie is Thomas Knaeps?

plan-it commanderMijn naam is Thomas Knaeps en ik doe sinds korte tijd stage bij HealthySolutions en ben hierbij ingezet voor het project Plan-It Commander. Als studie doe ik bedrijfsmanagement MKB bij de Fontys hogescholen te Eindhoven en dit bevalt me zeer. Het doel van dit project is om vaardigheden zoals plannen, tijdsbesef en sociaal gedrag aan kinderen van tussen de 8 à 12 jaar aan te leren. Ik ben uitermate gemotiveerd voor dit project omdat het een ethisch en pragmatisch doel heeft. Er is ontzettend veel tijd gaan zitten in de ontwikkeling van speciale oefeningen in het spel. Daarbij is ook rekening gehouden met spelplezier. Het is een innovatief project en ik hoop ook dat Plan-It Commander snel internationaal gespeeld zal worden.

Plan-It Commander behoort tot de categorie serious gaming en is daarbij een pragmatische game. Met een pragmatische game bedoel ik een game die is gemaakt met een bepaald doel, een nut. Games worden al te vaak afgestreept als verslavend en niet leerzaam. Daar brengt serious gaming, en dus ook Plan-It Commander verandering in. Doordat iedere serious game een specifieke set vaardigheden traint, is het nuttig om hier een overzicht van te hebben. Ik heb in mijn stage periode daarom verschillende spellen bekeken en zet ze hieronder op een rijtje:

Overzicht serious games/educatieve spellen

Graag zou ik jullie een overzicht willen geven van andere relevante serious games die je kind kunnen helpen met specifieke vaardigheden:

http://www.spel.nl/game/snurkende-olifant-3-schateiland

Deze game leert je kind timen en vooruit denken. Een beetje zoals Plan-It Commander. Hier worden ook timing en plannen getraind. Alleen is deze game iets korter en daardoor ook gratis om te spelen.

http://www.gamesonly.net/games.php?game=385&games=Hol...

Met deze game wordt het geheugen van het kind getraind. Naarmate je verder komt zal de tijd steeds sneller en sneller gaan. Je kan hier ook met tweeën spelen door het veld in een boven en onderkant te verdelen. Zo kan je er samen uit geraken en tot lever 10 geraken!

http://www.kids4cito.nl/C_rekenen/C_rekenen_01.html

Dit zijn een hoop rekenopgaven in spelvorm. Net als Plan-It Commander het leerzame in een leuke omgeving wil brengen, doen ze dat ook hier bij rekenopgaven. Saaie rekensommen worden gebracht via leuke probleemstellingen.

http://www.ibraining.com/memorize/?mode=words

Hierbij ga je ook het geheugen trainen door Engelse woorden aan te leren. Door zoveel mogelijk woorden te herinneren en te reproduceren ga je je woordenschat uitbreiden maar ook je geheugen verbeteren. Je kan er zelfs een leuke competitie van maken door zoveel mogelijk woorden proberen te onthouden.

Met bovenstaand opgenoemde games kun je voornamelijk het concentratievermogen verbeteren.

Bijgaand een link geven met nog een aantal educatieve spellen die raakvlakken hebben met Plan-It Commander. Bij deze games wordt je kind voornamelijk voorbereid op het middelbare onderwijs, maar dit is niet een vereiste.

https://www.planitcommander.com/blog/show-news/2013-09-29...

Ik ben benieuwd naar jullie opmerkingen over serious games. Aarzel niet om mij te mailen op tknaeps1@its.jnj.com.

05:51 Gepost door Lieven Coppens in Algemeen | Permalink | Tags: gastblog, serious games | | Commentaren (0) |  Facebook

2011.04.13

Een nieuwe start...

Het kon niet uitblijven. Vroeg of laat moest er een blog komen waarop betalende software voor het onderwijs werd voorgesteld. Hij is er nu: http://softwaremeteenprijs.skynetblogs.be.  Je kunt de naam op twee manieren lezen: Software met een prijs of Software meteen prijs. Hou dit laatste vooral in de gaten. Ik zal op deze blog enkel software bespreken die, zoals men dat zegt: "zijn geld waard is".

In tegenstelling tot mijn andere blogs zal ik hier niet wekelijks iets posten. Dat zou net een stap te ver zijn. Waarom?

  • Bloggen is tijdsintensiever dan men denkt. Nog een blog wekelijks onderhouden lukt me niet meer.
  • Het moet op deze blog gaan over kwaliteitsvolle software die zijn geld meer dan waard is. Deze is niet zo talrijk aanwezig dat ik per jaar 52 programma's zou kunnen bespreken.
  • Ik weet momenteel nog niet in welke mate de softwarebedrijven mij deze software ter beschikking willen stellen.

Ik hoop dat deze blog opnieuw tegemoet komt aan een nood van het onderwijs.

12:22 Gepost door Lieven Coppens in Algemeen | Permalink | Tags: mededeling | | Commentaren (0) |  Facebook